Home Belg van de maand Charlotte ceramics : een inspirerend parcours!

Charlotte ceramics : een inspirerend parcours!

written by TheBelgianTouch 29 november 2017

This post is also available in: Français

Charlotte heeft zich in een gek project begeven : van een traditionele carrière naar de creatie van keramiek. Deze ontwerpster vertelt ons haar mooi parcours.

Deze maand stelt de The Belgian Touch jullie Charlotte de Lantsheere voor. Charlotte is een Belgische ontwerpster gebaseerd op Ibiza. Ze maakt zowel unieke stukken voor hotels of restaura,ts als voor u en voor mij. Haar ambachtelijke creaties maakt ze in haar atelier. Voor ze begonnen is om van haar passie haar levenswwerk gemaakt heeft werkte ze vooral voor Levi’s. Een wel zeer verrassende carrière wending die geleid heeft tot de geboorte van Charlotte Ceramics. Een inspirerend parcours dat ze samen met ons overloopt.

Foto’s gerealiseerd door Robin Ceccarini.

Charlotte ceramics
Charlotte Ceramics

Welke vorming heb je gevolgd?

Ik heb heel traditionele middelbare studies gevolgd maar nadien ben ik een jaar naar Engeland vertrokken waar ik de vorming "Foundation course in art and design" gevolgd heb. Het is een opleiding va één jaar voor studenten die nooit een kunstles gevolgd hebben. Verschillende domeinen worden aangeboord : keramiek, fotografie, textiel, design. Keramiek vond ik toen al heel leuk.

Nadien heb ik me inschreven in stilisme aan de Antwerpse academie en nadien aan het Bischoffsheim in Brussel. Dit heeft me naar een carrière van een vijftiental jaar geleid in de textiel, hoofdzakelijk bij Levi’s. Daarnaast werkte ik ook voor Marina Marinof die afstudeerde aan La Cambre.

Tenslotte heb ik een opleiding gevolgd aan Solvay eer ik meer fulltime op keramiek gestort heb.

Wat heeft je aangezet tot deze carrière wending ?

Sinds mijn studies in Oxford was keramiek mijn hobby geworden. Ik maakte dit thuis, vaak met de kinderen. Op het einde van mijn carrière bij Levi’s was de sfeer er veranderd. De firma was geglobaliseerd en keramiek was voor mij yoga voor het hoofd geworden. Eén keer per week ging ik naar een les. Een beetje later vroeg een vriend of ik het servies wou maken voor een restaurant dat zijn deuren ging openen in Brussel. Van het één kwam het ander , de creaties kenden succes en dat heeft me zin gegeven om er verder in te gaan

Wat is keramiek volgens jou ?

Keramiek is een soort vrijheid. Ik kan mijn creativiteit de vrije loop geven en maken wat ik wil. Elke creatie is een verrassing : iedere keer dat ik de over open doen op het einde van het bakken heb ik de indruk dat ik een geschenk ontdek. Het resultaat is immers nooit hetzelfde, er zijn steeds kleine variaties. Elk stuk is uniek.

Waar vind je inspiratie ?

Ik hou erg veel van natuurlijke materialen met onregelmatige vormen. Dat komt waarschijnlijk uit mijn verleden in de textiel, maar daar waren er beperkingen op niveau van productie. Alles moest in een zekere continuïteit blijven. Dat is misschien mijn kleine weerwraak daarop ?

Charlotte Ceramics
Charlotte Ceramics

Voor alle persoonlijke bestellingen kan u terecht op haar site of u kan Charlotte contacteren via Instagram.Voor wie meer in de kunst geïnteresseerd is, die kan terecht op de tweede editie van Pop Up The Jam - The Creators Edition.  

Maart laatsleden had de eerste editie van Pop Up The Jam – The Creators Edition plaats. Het is een weekend waarin ontwerpers in een hotelkamer tentoonstellen. Het is als het ware een grote popup store waar het publiek uniek stukken kan kopen. De tweede editie heeft plaats op drie december en Charlotte zal erbij zijn tussen vele andere ontwerpers. Misschien zullen jullie er ook zijn ?

 

Charlotte Ceramics
Charlotte Ceramics
Charlotte Ceramics

You may also like

Leave a Comment

Newsletter

Newsletter

Chaque mois, la rédac vous propose de découvrir quatre articles incontournables, à découvrir ou redécouvrir toujours avec autant de plaisir !

Félicitations, vous êtes désormais inscrit à la Newsletter The Belgian Touch